1

Estrih je ovdje prošao prvu fazu sušenja, gdje se glazuri omogućuje homogeno i pravilno kompaktiranje. U tih cca. tjedan dana glazuru je najbolje ostaviti što je moguće više otkrivenu (ne stavljati puno stvari na nju) te provjetravati objekt.  Visoki udio vode, preko 10 %, u glazuri omogućuje lako isparavanje. Na lijevoj strani (slika 1), ilustrativno je prikazana glazura stara cca. tjedan dana. Ona sada sadrži manje od 10 % vlage, stoga je difuzija vode iz glazure drastično usporena.

2

U fazi, gdje je postotak vlage između 2-10 %, difuzija vode je znatno otežana te je osmišljena metoda koja uvelike ubrzava taj proces. Radi se na principu strojnog isušivanja zraka. Aparati za odvlaživanje velikih kapaciteta privlače vodu na sebe, odvajaju ju iz zraka te na kraju ispuhuju suhi zrak. Time rade uvjete za ubrzano isušivanje jer je velika razlika u potencijalu vlage u zraku i vlage u samoj podlozi. Isušivanje na ovakav način brži je 3 - 6 puta od konvencionalnog sušenja prirodnim putem. Pojašnjeno, ono što bi se prirodnim putem sušilo 6 mjeseci, aparatima se osuši za 1 mjesec.

Je li bilo korisno?

Važno je znati da građevinsko isušivanje uvelike ubrzava grdnju te diže razinu kvalitete građevine. Ukoliko se odučite na strojno isušivanje vlage, sigurno nećete imati problema sa zaostalom vlagom nakon gradnje. Zamislite koliki je samo unos vode u građevinu prilikom izrade betonske ploče, glazure, zidanja, žbukanja, gletanja, maljanja... Sva ta voda mora nekud otići, na vama je da odlučite hoćete li voditi borbu s vlagom još mjesecima ili godinama nakon gradnje ili ćete strojnim isušivanjem vlage taj problem riješiti u samoj gradnji i riješiti se problema zauvijek.

Budite slobodni i obratite nam se bez obaveze. Suradnja s ljudima iz struke pokazale su kako su građevinari zadovoljni te pozdravljaju ovu vrstu "pomoći" pri gradnji jer se u praksi, gore navedena teorija, pokazala točna. Na  prosječnom objektu  veličine 70 m, aparati izvuku iz građevine preko 150 l vode u cca. 10 dana.