Odvlaživači i odvlaživanje zraka

Zanima vas što je to odvlaživanje zraka, što je higrometar a što higrostat? Kako rade električni odvlaživači zraka? Evo nekoliko riječi o tome.

ŠTO SU ADSORPCIJSKI ODVLAŽIVAČI ZRAKA?

Postoje još i adsorpcijski odvlaživači zraka koji se više koriste u industriji a rade na principu tvari koja upija vlagu kao što je silica-gel. Silica-gel ima sposobnost upijanja vlage iz zraka a poseban sustav neprestano suši vlagom zasićena zrnca. Ovakvi odvlaživači ne ovise o temperaturi zraka i točki rosišta pa mogu raditi na vrlo niskim temperaturama ali su znatno skuplji od kondenzacijskih odvlaživača.

ŠTO JE TO ODVLAŽIVANJE ZRAKA?

Odvlaživanje zraka je postupak oduzimanja vode (vodene pare) iz zraka.

Zrak je mješavina plinova a vodena para je voda u plinovitom stanju. Kada će voda biti voda, kada led a kada para odlučuju temperatura i tlak. Tako će vodena para iz zraka preći u vodu ako se zrak ohladi na neku temperaturu. Temperatura pri kojoj vodena para iz zraka prelazi u vodu zove se točka rosišta. Lako se pamti jer je povezano sa prirodnom pojavom – rosom. Rosa je kod nas najjača kada su najveće temperaturne razlike noć-dana a najviše je ima u sjenovitim dolinama. Zrak se preko dana jako ugrije, proširi i upije puno vodene pare. Preko noći zrak se hladi, skuplja i otpušta vodu. Ta voda iz zraka je rosa ili inje zimi. Isto se dešava s našim prozorima i zidovima kada se vlažan zrak iz naše kuhinje ohladi na prozorima i zidovima te otpusti vlagu-vodu stvarajući kondenzaciju.

Zbog toga koristimo široku paletu kućnih ili profesionalnih odvlaživača zraka koji veoma brzo isušuju višak vlage iz Vašeg prostora.

Zanima Vas ponuda aparata i uređaja kojima možete rješiti Vaš problem?

Odaberite polja za prikaz
  • Image
  • Price
  • Additional information
Kliknite izvan prozora da bi zatvorili
Usporedi
×
×

Košarica