Poplava – veliki ili mali problem?

Poplava nikad nije dobrodošla. Takva neprilika najčešće nastupa u vremenu kada nikoga nema na mjestu prodiranja te stoga šteta zna poprilično narasti iz tog razloga.

Sadora vam sa svojom tradicijom dugom nepunih 20 godina želi dati odgovor na pitanje je li poplava uistinu problem kako izlgeda.

U takvom slučaju, najbitnija je brza reakcija u smislu uklanjanja vode i postavljanja isušivača vlage. Voda se brzo počinje širiti kapilarnim efektom te ukoliko se ne reagira brzo, problem može postati poprilično nezgodan. Ostavimo li zidove, pod ili strop natopljen vodom i ostavimo da se suši prirodnim putem, šteta se počinje gomilati. Uvjeti za stvaranje gljivica stvaraju se već nakon 24 sata, a nitridi, kloridi i slufati koji prodiru kapilarnim putem dublje u građevinu mogu oštetiti armatutu ili cijevi i time smanjiti samu kvalitetu same građevine. 

 

 

 

Poplava 1
Sanacija štete

Svaki pokušaj površinske sanacije zida neće dati željene rezultate. Prava i trajna sanacija može se postići jedino postupkom isušivanja zidova, koji jamči da će postojeća vlaga u zidovima biti isušena i trajno biti spriječeno prodiranje nove vlage u zidove. Posljedica vlage u zidovima je smanjena čvrstoća građevinske supstance jer primjerice vlažna cigla je daleko slabija od suhe. Osuši li se, cigla postaje opet čvrsta kao i prije. Osjetljivost na smrzavanje također ima posljedice zbog toga što smrznuta vlaga uzrokuje u građevnom materijalu pucanje istoga. Najviše se oštećuje vanjska žbuka i vanjski dijelovi zidova. Vremenom se smrzavaju i dijelovi zidova koji nisu površinski. Kod suhih zidova ne dolazi do oštećenja uslijed smrzavanja. Žbukanje započinje nakon grubih građevinskih radova, ugrađene stolarije i završenih instalaterskih radova a kod rekonstrukcije i isušivanja ploha. Unutarnje površine najčešće se žbukaju dvoslojno primjenom vapnenog ili vapneno-cementnog morta, debljine 1 do 2 cm. Krupnoća zrna za temeljni sloj (osnovni) je do 4 mm, a za završni sloj je do 2 mm.

Ponudu naših rashladnih aparata pogledajte OVDJE